Muzej betinske drvene brodogradnje jedinstven je u Hrvatskoj

Novim oblicima interpretacije kulturnoj i prirodnoj baštini daje se nov život. I približava široj i mlađoj publici. Kao primjer dobre prakse europski stručnjaci ističu betinski Muzej drvene brodogradnje. A s obzirom na to da gost danas traži doživljaj, sve je više mjesta na kojima se sluša i uči o bogatom nasljeđu šibensko-kninskog kraja.

Priča je ovo koju gosti pamte. O doti starih Betinjana. Njezino očuvanje i promicanje zadaća je Muzeja. A inventar su donirali upravo mještani – 350 eksponata.

– Naš Muzej je priznat. Nije Muzej toliko velik površinski, ali se vidi i ta neka duševnost koja je u svaki taj predmet, svaku priču unesena, govori Kate Šikić Čubrić, ravnateljica Muzeja betinske drvene brodogradnje.

Moderna interpretacija prošlosti danas je hit

– Interpretacija koju vidite u ovom muzeju je nekakav standard koji se sad koristi u cijeloj Europi, odnosno u svijetu za interpretaciju baštine, kako prirodne tako i kulturne, kaže Marko Barišić, dizajner i projektant.

“Progovorila” je i jedna od najvećih i najstarijih europskih utvrda. Suvremena tehnologija, ističe se, važna je za regeneraciju baštinskih lokaliteta.

Cijeli članak pročitajte na magazin.hrt.hr.

Autor: Ivona Ramadza Čolić/A.D/Dnevnik/HRT