Putovanja
Speleon – planet ledenog doba je nova atrakcija u Lici koju vrijedi posjetiti

Lika je posebna i za sve one koji vikende žele provesti istražujući prirodne ljepote i otkrivajući nova mjesta u Lijepoj našoj. Na ovom jedinstvenom mjestu moći ćete vidjeti arheološki bogatu Baraćevu špilju, uživati u ljepotama prirode šetajući stazama i okruženi zimskom idilom.
Baraćeve špilje

U Baraćevim špiljama možete doživjeti prirodu kakvu su imali naši preci. U razgledavanju će vas voditi stručni vodič koji će vam kroz zanimljivu priču objasniti i pokazati kako je voda utjecala na oblikovanje ovog prirodnog bisera.

Nakon istraživanja podzemlja, prošećite jednom od tri pješačkih staza koje su ime dobile po zaštićenim zvijerima koje su boravile na ovom području. Najkraća je vučja staza, idealna za laganu šetnju od pola sata. Tu su još Risja i Medvjeđa staza koja je ujedno i najduža. Osim prirodnih zanimljivosti, Baraćeve špilje bogatije su za još jednu atrakciju. Nakon istraživanja podzemlja, uputite se u novootvoreni Speleon.
Speleon

Samo sat i pol vožnje od Zagreba (isto toliko i iz Zadra), a nedaleko dobro poznatog ulaza u Baraćeve špilje, ovih je dana otvoren Speleon. Ovaj novi ‘planet’ ledenog doba pruža posjetiteljima svih dobnih skupina jedinstven doživljaj. Nalazi se dvadesetak minuta od NP Plitvička jezera, u općini Rakovica koja je posljednjih nekoliko godina postala omiljena turistička destinacija koja domaćim i stranim posjetiteljima nudi zanimljive sadržaje koji boravak u Lici čine posebnim.

Centar podzemne baštine projekt je Javne ustanove Baraćeve špilje, a za realizaciju ovog zadivljujućeg centra podzemne baštine korištena su EU sredstva (85%), ali i financijska potpora od strane partnera na projektu NP Plitvička jezera u iznosu od 15%, s ciljem disperzije posjetitelja u srcu sezone na obližnje atrakcije.

Prošećite vremeplovom

U centru podzemne baštine Speleonu izložen je pravi mali vremeplov, koji na zabavan i interaktivan način priča priču o skrivenom dragulju podzemlja ovog kraja – Baraćevim špiljama od srednjeg vijeka do pleistocena. No ono što će ovaj vremeplov učiniti posebnim svakako su nesvakidašnji sadržaji u postavu. Dobrodošlicu će vam zaželjeti hiperrealističan špiljski lav, a kad krenete u kružnu šetnju Speleonom, čeka vas postav vrijedan divljenja.

Multimedijalni centar krije pravi knjiški dragulj – prvu hrvatsku speleoteku, biblioteku s impozantnom zbirkom od 6500 knjiga, prevedene na preko 30 jezika. Zanimljivo je da su knjige za ovu speleoteku donirale brojne speleološke, planinarske i bio speleološke udruge, ali i pojedinci, a sve knjige možete pročitati u ugodnom prostoru ovog centra.

Otkrijte tajne podzemlja

Krenete li Speleonom dalje, vidjet ćete maketarske prikaze koji otkrivaju tajnu podzemlja , lcd ekrane koji pozivaju i male i velike na učenje kroz igru. Osim špiljskog lava, u postavu se nalazi i vunasti nosorog kojeg je u realističnoj veličini izradila tvrtka Quagga iz Španjolske. Kroz Speleon se krećete u društvu vodiča, pa se nemojte iznenaditi ako na čas zakoračite u osjetilnu komoru i na trenutak doživite podzemne uvjete na samoj površini.

Moguće je i osjetiti težinu speleološke opreme, ali i vidjeti iskopine koje su svojim predanim radom pronašli arheolozi i paleontolozi. Naime, u unutrašnjosti Baraćeve špilje pronađeno je musterijensko oruđe, kutno strugalo-ručni alat iz doba neolitika, koji je najbolji dokaz da su u ovom dijelu Hrvatske, točnije u Gornjoj Baraćevoj špilji boravili i praljudi.

Svoj kružni obilazak Centra podzemne baštine možete završiti izlaskom u atrij s hiperrealističnim životinjama ledenog doba, čiji su ostatci pronađeni u Gornjoj Baraćevoj špilji. Upoznajte špiljskog medvjeda, špiljsku hijenu te vuka.

Ova vrhunska arhitektura djelo je zagrebačke arhitektice Kristine Radelić, tvrtka STO POSTO PRIRODNO d.o.o., a dizajn postava, odnosno unutarnje opremanje izradili su Marko Barišić i Jelena Devčić iz šibenske tvrtke KOCKA d.o.o. Za stručnu podlogu te interpretaciju ključnih prirodnih vrijednosti koje će se prezentirati u centru zaslužni su Kazimir Miculinić (paleontologija), Krešimir Raguž (arheologija), Neven Bočić (geologija) te Hrvoje Cvitanović (speleologija). Izvođač radova izgradnje objekta je Građevinski obrt Špelić iz Slunja, vlasnik Nikola Špelić, a za moderno opremanje objekta zaslužan je Zlatko Jelačić i tvrtka Smart Audiovisual iz Zagreba.
Iskoristite pogodnosti tijekom veljače

Speleon – centar podzemne baštine odličan je za izlet cijele obitelji. Ovdje će se zabaviti i oni najmlađi jer je za njih kreiran speleo poligon, odnosno dječja igraonica inspirirana speleologijom i ledenim dobom, a korištenje iste je besplatno za sve posjetitelje centra.

Na ovom mjestu je besplatan parking u sklopu objekta, a nakon ili prije razgledavanja centra možete se okrijepiti u caffe baru. Posebnost ovog prostora je u tome što se uz kavu poslužuju sok i čajevi, tipična lička štrudla, a sve s lokalnih OPG-ova.

S ovog mjesta sigurno nećete otići praznih ruku. Ovdje je otvorena i suvenirnica u kojoj možete pronaći razne sitnice koje će vas sjećati na ovo mjesto. Tijekom cijele veljače u prodaji su ulaznice za individualne posjetitelje po promotivnim cijenama. Cijena ulaznica za odrasle iznosi 7€, dok je za djecu (7-18) cijena ulaznice 5€. Obilazak za djecu mlađu od 7 godina je gratis, a u cijenu ulaznice uključeno je i stručno vođenje. Više informacija o radnom vremenu i cijenama potražite ovdje.
Zanimljivi sadržaji u blizini

Kako biste povezali svijet podzemne baštine s prekrasnom prirodom koja dominira Likom, zastanite u Slunju i prepustite se vođenoj turi s renđerom kojeg organizira Javna ustanova Natura Viva. Oni se programom ”Udahnite ljepote Slunjčice” odlično nastavljaju na sve ono što ćete vidjeti u Speleonu. Naime, voda je oblikovala svojim podzemnim tokom Baraćeve špilje, a na površini obalu rijeke Slunjčice uz koju vas vodi ovaj program. Osmišljen je s ciljem upoznavanja ovog zaštićenog područja na kojem je evidentirana čak 101 vrsta različita biljna i životinjska vrsta.

Foto: Nikola Zoko, privatna arhiva
Piše: Journal