Republic na Sveučilištu u Zadru

Zadar, 06.04.2023. – Stručnjaci tvrtke Republic, Marko Barišić i Mirna Vulin su na poziv doc. dr. sc. Silvie Bekavac na Sveučilištu u Zadru održali izlaganje studije slučaja „Centar za podzemnu baštinu – Speleon: Od ideje do otvorenja“.
Izlaganje je održano u okviru kolegija Zaštita spomenika kulture, a kao poseban gost izlaganju se pridružila gđa Tihana Oštrina, ravnateljica Javne ustanove Rakovica i spiritus movens interpretacijskog centra Speleon. Tihana je predstavila bogatstvo prirodne i kulturne baštine općine Rakovica i Baraćevih špilja te potrebi prezentiranja iznimno bogate speleološke i arheološke građe. Kao glavni dizajner i autor likovnog postava, Marko je sa studentima podijelio iskustva osmišljavanja i kreiranja jedinstvenog prostora interpretacijskog centra Speleon, do izazova prilikom pružanja usluga projektantskog nadzora tijekom izvođenja građevinskih radova i kompleksnog procesa opremanja likovnog postava i unutarnjeg uređenja. S obzirom na to da je vodila izradu studije izvedivosti i prijave na europske fondove, Mirna je studente upoznala i s europskom dimenzijom projekta i obvezama koje proizlaze kad se ovakav projekt financira putem europskih fondova.
Studenti su nakon predavanja dobili praktičan zadatak da sami osmisle prostor za interpretaciju CZPB Speleon u Zadru na osnovu onog što su čuli. Posebno veseli što su itekako bili dorasli zadatku i dali svoje viđenje prezentacije i interpretacije podzemne baštine u srcu jednog turistički razvijenog i sadržajima bogatog grada kao što je Zadar.