U Kneževom dvoru u Stonu predstavljen Prezentacijski centar “Dvor” i otvorena izložba “Likovna kolonija Komarda Art Park 2023.“

https://mok.hr/vijesti/item/38496-sibencani-zaduzili-ston-otvoren-prezentacijski-centar-dvor-s-potpisom-sibenske-ekipe

U Kneževom dvoru u Stonu je u petak navečer održano predstavljanje prezentacijskog centra „Dvor“ (Faza 1), koji je uređen u sklopu Interreg projekta Životni stil na Jadranu kao inspiracija za održivi razvoj (TAKE IT SLOW).

Također, tom prigodom je u ovom multimedijalnom prostoru, koji je namijenjen raznim aktivnostima lokalne zajednice, otvorena izložba Likovne kolonije Komarda Art Park, održane tijekom Festivala soli, a u suradnji s Domom Marina Držića. Ravnatelj DMD Nikša Matić izrazio je zadovoljstvo što je nova multumedijalna dvorana domaćin izložbe: „Ovo su radovi nastali na trećem izdanju istoimene likovne kolonije. I prethodne dvije izložbe bile su postavljene u istom ovom prostoru, ali ovogodišnja je ipak posebna jer se uklopila u dvoranu koja je doživjela svojevrsnu „renesansu“. Novouređena multimedijalna dvorana zacijelo će biti u službi mnogih budućih kulturnih sadržaja Stona i Pelješca, no prvi se pamte pa mi dozvolite da navedem imena 12 umjetnika iz Dubrovnika i Pelješca čiji radovi su predstavljeni na izložbi: Anamarija Bezek, Aida Hebib Raguž, Rajna Inić, Klara Knego, Iris Lobaš Kukavičić, Ivana Miloglav, Ivan Perak, Miranda Rako Kuzmanić, Jasmina Runje, Tonko Smokvina, Josipa Vlašić i Sandra Vuletić. Kustosica izložbe i autorica predgovora kataloga je Valerija Jurjević“, kazao je Matić.

Nakon što je glavni projektant Marko Barišić predstavio sam projekt, a posebice zanimljivosti koje nudi prezentacijski centar, nazočnima se obratila Melanija Milić, ravnateljica Regionalne agencije DUNEA, koja je projekt TAKE IT SLOW i pripremila.

„Ovaj je projekt samo jedan od mnogih koji pokazuje naš napor da unaprijedimo turizam i kulturno naslijeđe naše županije. Dubrovačko-neretvanska županija bila je vodeći partner od čak 12 partnera iz Hrvatske i Italije, ukupna vrijednost projekta je bila više od 3,7 milijuna eura, DNŽ je imala na raspolaganju milijun eura, a fokus projekta je upravo bio Knežev dvor. Prezentacijski centar u kojem se sada nalazimo uređen je kao 1. faza projekta“, kazala je ravnateljica Milić. Dodala je i kako je u protekle tri godine kroz programe prekogranične suradnje Italija – Hrvatska ugovoreno osam strateških projekata vrijednosti gotovo pet milijuna eura, zbog čega je taj program za nas ključni instrument za poticanje regionalnog razvoja, ali i jačanje odnosa Hrvatske i Italije. „U sljedećem razdoblju očekujemo otvaranje novog Poziva za prijavu projekata te ćemo i dalje nastaviti ulagati u očuvanje i promociju našeg prekrasnog kraja“, zaključila je ravnateljica DUNEA-e.

Načelnik Općine Ston Vedran Antunica zahvalio je svima koji su radili na ovome projektu i doprinijeli da je Ston dobio još jedan reprezentativni prostor. „Velika hvala Dubrovačko-neretvanskoj županiji i Razvojnoj agenciji DUNEA, jer zajednički smo ostvarili lijep projekt. Mi na Pelješcu jako dobro znamo koje je naše bogatstvo i koje su naše prednosti i to znamo i sačuvati, ali i prezentirati. No, naši gosti su oni kojima moramo predstaviti ono najbolje što imamo, a vjerujem da će ovaj multimedijalni prostor koji omogućuje upoznavanje sa Stonom i Pelješcem tome doprinijeti. Želim vam svima da se večeras ovdje ugodno osjećate i da da ovaj prostor bude mjesto susreta i u potpunosti ispuni svoju namjenu“, kazao je načelnik Stona.

Cijeli članak pročitajte na linku.