MEET UP U TROKUTU: Upoznajte šibenski dvojac koji svojom inovativnom interpretacijom baštine mijenja zajednicu

https://www.mok.hr/vijesti/item/38869-meet-up-u-trokutu-upoznajte-sibenski-dvojac-koji-svojom-inovativnom-interpetacijom-bastine-mijenja-zajednicu

Uspješni šibenski dvojac Marko Barišić, inženjer grafičkog designa i Mirna Vulin, mag.politologije koji sa svojom nedavno osnovanom tvrtkom Republic osmišljavaju priče o baštini kroz uzbudljive koncepte i pomno osmišljen prostor muzeja i interpretacijskih centar diljem Hrvatske ispričao je priču o svom radu koji mijenjaju zajednicu na prvom ovojesenskom MEET UP – u u šibenskom Centru za nove tehnologije Trokut.

Marko je od 2015. godine projektirao oko 50 postava u svim dijelovima Hrvatske, a do sada je završeno i otvoren 13 muzeja i interpretacijskih centara. Mirna i on se upotpunjuju jer njihova tvrtka nudi različite usluge od projektiranja i koncipiranja postav do nadzora do upravljanja baštinom apliciranja na europske fondove. 

„Tvrtka Republic se bavi interpretacijom baštine i dizajnom likovnih postava i unutarnjeg uređenja za potrebe muzeja, interpretacijskih centara i općenito prostora namijenjenih posjetiteljima, bilo za javne ili privatne subjekte. Bavimo se i razvojem projektnih prijava za takve objekte na europske i međunarodne fondove, tako da je Republic zapravo ‘one stop shop‘ za klijente koji žele valorizirati svoju kulturnu i prirodnu baštinu, koji na jedinstven način žele ispričati priču o svojoj baštini kroz pomno osmišljen prostor te koji žele to sve skupa financirati putem vanjskih izvora financiranja”

– objasnili su Marko i Mirna

U njihova uspješna rješenja ubrajaju se Nikola Tesla Experience Centru u Karlovcu, nedavno otvorena atrakcija Speleon u Rakovici, Kuća Velebit u NP-u Sjeverni Velebit, Muzej betinske drvene brodogradnje na, popularni Skywalku u Parku prirode Biokovo i planski dokumentu Dodir civilizacija kojim se planira obnova i revitalizacija starih gradova u Karlovačkoj županiji.
Za Meet Up u Trokutu izabrali su tri projekta kao primjera dobre prakse i to Muzej betinske brodogradnje, Speleon u Rakovici i Nikola Tesla Experience Centeru u Karlovcu.

Cijeli članak pročitajte na Šibenik News.