FOTO: Republic dio 25. Međunarodnog simpozija o kvaliteti turističke destinacije

Mirna Vulin, direktorica tvrtke Republic d.o.o., sudjelovala je kao panelistica na okruglom stolu o Kvaliteti turističke destinacije. Panel je organiziran u okviru 25. Međunarodnog simpozija o kvaliteti Hrvatskog društva menadžera u kvaliteti koji se održava od 20. do 22. ožujka 2024. godine u Šibeniku, u Amadria Parku.

Mirna je na panelu nastupila iz pozicije osobe koja sudjeluje u razvoju turističkih atrakcija i projekata koji utječu na razvoj lokalne zajednice te kao savjetnica za razvoj i provedbu europskih projekata temeljenih na baštini. Uz nju, na panelu su sudjelovali i gđa Lana Mindoljević, glavna urednica portala Putni kofer i g. Joško Mehić, direktor hotela Jakov u Amadria Parku. Moderatorica panela je bila izv. prof. dr. sc. Violeta Šugar s Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

U fokusu panela bio je novi Zakon o turizmu, usvojen krajem prošle godine koji donosi promjene u upravljanju turističkim destinacijama i usmjerava hrvatski turizam prema održivosti. Panelisti su iznijeli svoja promišljanja o kvaliteti turističke destinacije te iznijeli niz zanimljivih zapažanja o budućnosti hrvatskog turizma:

„U Hrvatskoj trenutno postoji obrnuto proporcionalan odnos između kvalitetne turističke destinacije i destinacije ugodne za život“.

Mirna Vulin

„Veliki korak u novom zakonu predstavlja zaokret prema održivosti i uzimanje u obzir zadovoljstvo lokalne zajednice turizmom kad pričamo o pokazateljima održivosti turističke destinacije“

„Pitanje je koliko su turističke zajednice kapacitirane za provedbu izračuna prihvatnih kapaciteta i planova upravljanja destinacijom i turističkim tokovima, ali činjenica je da turističke zajednice već sad jako dobro znaju svoje boljke tijekom visoke sezone te će im dosadašnje iskustvo vrlo dobro doći u planiranju budućih turističkih kretanja.“

„Lokalna zajednica dobiva veće ovlasti u kreiranju turističke destinacije i ta decentralizacija je dobra, no ostaje pitanje kako će se nastojanja za održivim turizmom pomiriti s kriterijima ograničavanja upravljanja privatnom imovinom i kako će se ti kriteriji uopće definirati.“

Zakon o turizmu usvojen je u prosincu 2023. godine, a u roku od šest mjeseci slijedi izrada i usvajanje dodatnih pravilnika, uredbi i odluka, što znači da bi do kraja lipnja ove godine novi zakon trebao postati operativan. Riječ o Pravilniku za izračun indeksa turističke razvijenosti, za pokazatelje održivosti destinacije, za izračun prihvatnog kapaciteta, za prikupljanje i dostavu informacija putem integriranog informacijskog sustava turizma i za izradu plana upravljanja destinacijom.