Nezaboravno iskustvo Experience Centera u Karlovcu: iskusi kako je biti Nikola Tesla na jedan dan!

Izvor:

https://www.jutarnji.hr/domidizajn/inspiracije/nezaboravno-iskustvo-experience-centera-u-karlovcu-iskusi-kako-je-biti-nikola-tesla-na-jedan-dan-15346565

Predstavljamo dvojac koji osmišljava priče o baštini kroz uzbudljive koncepte i pomno osmišljen prostor

Što je zajedničko novom Nikola Tesla Experience Centeru u Karlovcu, nedavno otvorenoj atrakciji Speleon u Rakovici, Kući Velebit u NP-u Sjeverni Velebit, Muzeju betinske drvene brodogradnje na Murteru, popularnom Skywalku u Parku prirode Biokovo ili, pak, planskom dokumentu Dodir civilizacija kojim se planira obnova i revitalizacija starih gradova u Karlovačkoj županiji? Na popisu imena zaslužnih za razvoj projektnih prijava ili realizaciju uzbudljivih koncepata i genijalnih rješenja navedenih projekata naizmjence se ponavljaju dva ista: ona grafičkog dizajnera Marka Barišića i magistrice politologije Mirne Vulin.

Dijeleći višegodišnju strast za baštinom i prostornim oblikovanjem priča, udružili su snage te osnovali tvrtku Republic, a Marko i Mirna zajedno stoje iza jedinstvenog novootvorenog centra posvećenog hrvatskom izumitelju Nikoli Tesli u Karlovcu. Iako je riječ o nedavno osnovanoj tvrtki, šibenski kreativci mogu se pohvaliti zavidnim iskustvom u svom poslu, čemu u prilog ide i koncept Experience Centera koji kombinira muzej, inovacije, poduzetništvo i turizam, omogućujući mladima da atraktivno stječu znanja o velikom hrvatskom izumitelju.

Nikola Tesla Experience Center, Karlovac

Nikola Tesla Experience Center ostvaren je u sklopu projekta čiji je nositelj Karlovačka županija, dok su partneri Grad Karlovac, županijska tvrtka Poduzetnička zona Korana i Gimnazija Karlovac. U centar je uloženo 5,85 milijuna eura eura, a nalazi se u obnovljenoj zgradi na adresi Rakovac 6 pokraj karlovačke Gimnazije u kojoj je smješten coworking prostor te polifunkcionalna multimedijalna dvorana.

Priča o baštini

Tvrtka Republic se, pojašnjavaju nam Marko i Mirna, bavi interpretacijom baštine i dizajnom likovnih postava i unutarnjeg uređenja za potrebe muzeja, interpretacijskih centara i općenito prostora namijenjenih posjetiteljima, bilo za javne ili privatne subjekte.

– Drugi dio tvrtke bavi se razvojem projektnih prijava za takve objekte na europske i međunarodne fondove, tako da je Republic zapravo ‘one stop shop‘ za klijente koji žele valorizirati svoju kulturnu i prirodnu baštinu, koji na jedinstven način žele ispričati priču o svojoj baštini kroz pomno osmišljen prostor te koji žele to sve skupa financirati putem vanjskih izvora financiranja – dodaju.

 

Zgrada je stara dvjestotinjak godina i bila je svjedok Teslinih mladenačkih dana provedenih u Karlovcu, te je interpolirana u cjelinu s novogradnjom u kojoj se smješta ostatak sadržaja. Prostire se na ukupnoj površini od gotovo 800 četvornih metara na tri etaže.

– Nikola Tesla je pohađao karlovačku gimnaziju i njegovi današnji kolege gimnazijalci su mu na određeni način htjeli odati počast. Ove godine će Karlovac obilježiti 150 godina od Tesline mature u karlovačkoj realki, a postoji li bolji način za obilježavanje od otvaranja centra posvećenog ovom velikanu – ističu Marko i Mirna, dodajući kako je putem javnog natječaja pred izvršitelja stavljen zahtjev da napravi jedinstvenu interpretaciju života i djela Nikole Tesle kroz jedan inovativan pristup. I to na način da se priča o njemu ispreplete s potrebama poduzetničke zone u kojem će biti smješteni karlovački startupovi.

Cijeli članak možete pronaći na Jutarnji list.