Muzej u Betini još jednom istaknut kao uzoran model interpretacije na europskoj razini

Projekt TEHIC, skraćenica od “Towards a European Heritage Interpretation Curiculum”, označava ambiciozni europski projekt koji nastoji standardizirati obrazovne programe za interpretaciju baštine na razini visokog obrazovanja. Ovaj projekt okuplja akademsku zajednicu i stručnjake iz područja baštine kako bi razvili kvalificirani program osposobljavanja za interpretaciju kulturne i prirodne baštine na europskoj razini.

Kroz TEHIC je izdan priručnik o dobrim praksama u tumačenju baštine u kojem je Markov prvijenac – Muzej betinske drvene brodogradnje naveden kao izvrstan primjer kako interpretirati, čuvati i približiti tradicionalnu betinsku brodogradnju suvremenim trendovima.

Kroz svoj rad, Muzej betinske drvene brodogradnje nije samo čuvar prošlosti, već i pokretač budućnosti lokalne zajednice. Kroz projekt ali i na izradi priručnika su sudjelovali i hrvatski profesori, dr. sc. Darko Babić i dr. sc. Helena Stublić, izvanredni profesori na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti, gdje se g. Babić potpisuje i kao autor uz ostale stručnjake s institucija Göteborgs Universitet & Centre for Critical Heritage Studies u Švedskoj,  Instituto Andaluz del Patrimonio Histórico u Španjolskoj, Pädagogische Hochschule Freiburg u Njemačkoj, Mapa das Ideias u Portugalu, Sveučilište u Zagrebu i On Projects u Španjolskoj.

Više informacija o projektu TEHIC-u možete pronaći na sljedećem linku, dok je Priručnik dobre prakse dostupan  OVDJE.